לוח תכנון יומי

על השימוש בלוח תכנון יומי לטובת ניהול זמן עם ילדים

בתקופת הקורנה חיפשנו דרכים לתכנון המשימות של הבנות תוך העברת כמה שיותר אחריות אליהן ופיתוח העצמאות שלהן - הדרך שנמצאה יעילה ביותר היא השימוש בלוח תכנון יומי. פוסט שימושי במיוחד לחופש הגדול.

בפוסט הקודם בסידרה הסברתי למה ואיך לתכנן יום עבודה ולמידה משותף להורים וילדים שנמצאים יחד בבית (ותודה לך קורונה). מאז המשכנו בתא המשפחתי בניסיונות כדי למצוא את הדרך היעילה והמתאימה לנו ביותר לתכנון היומי היעיל והפרודוקטיבי ביותר.
השאיפה בבניית לו"ז יומי היא להעביר כמה שיותר אחריות ועצמאות לילדים על ביצוע המשימות שלהם. הרווח מכך הוא כפול – מצד אחד אנחנו מתעסקים פחות בלהיות שוטרים ומן הצד השני הילדים מרגישים אחראים יותר על עצמם ומפתחים יותר עצמאות, בטחון עצמי ותחושת מסוגלות.

אני שמחה, אם כך, לשתף אתכם בתהליך בניית לוח התכנון היומי המשפחתי שלנו. הבנות ואני משתמשות בו בימים האחרונים. הגענו אליו אחרי הרבה גרסאות וליטושים, ומבחינתנו זה הלוח שעובד הכי טוב עד עתה.

בלוח הנוכחי יש שילוב של שני אלמנטים חשובים בתכנון היום שהם הבסיס שלנו – משימות והתזמון שלהן.
אז יאללה הנה איך אנחנו עושות את זה – 

לוח תכנון יומי לילדים

שלב א' – קביעת המשימות – הכנת רשימת משימות
בכל בוקר אנחנו יושבות יחד ורושמות את המשימות שנרצה ושחשוב לנו לעשות היום.
במקרה של הבנות חלק מהמשימות הן משימות חובה: פרויקט סדר קטן בחדר (לבחירתן), רבע שעה נגינה בכלי שלהן, שעורי בית, מתכון שיכינו לארוחה, לקחת ויטמינים (זו דרך מעולה לזכור את זה) ועוד.
לכאן יצטרפו גם משימות הבחירה שלהן: קורס שהן רוצות ללמוד, חברות שמזמן לא שוחחו איתן, הפרקים בנטפליקס שהן "חייבות" להספיק היום, אתגר ספורט, זמן רשתות חברתיות, פרויקט יצירה ועוד.

שלב ב' – תזמון המשימות – בניית התוכנית היומית
בשלב זה אנחנו עובדות עם דף תכנון יומי בעל חלוקה על פי שעות (דפים להורדה בהמשך הפוסט) או חלקי היום (בוקר, צהריים וכן הלאה).
בשלב הראשון אנחנו מכניסות את האירועים הקבועים בזמן (זמני ארוחות, חוגים בזום לבנות, שיחות אימון וובינרים אצלי).
האירועים הקבועים בונים את שלד היום, את הבסיס היציב שעליו נבנה בהמשך את היום שלנו.
בשלב השני, אחרי שהארועים קבועי הזמן הוכנסו ניתן לראות בברור איזה חלונות זמן נותרו פנויים.
לתוך החלונות הללו נכניס את משימות החובה, ולאחר מכן, במקום שנותר, גם את משימות הבחירה.

זהו, סיימנו, כעת יש לנו תוכנית יומית מתוזמנת המעודד פעילות אצל הילדים. 
הציעו לילדים לתלות את התוכנית במקום בולט ונגיש.

הנה מספר עקרונות שיעזרו לכם לבצע תכנון יומי מוצלח:
1 || שימו לב להכניס את המשימות
בצורה מרווחת וריאלית. תכנון צפוף ועמוס מידי שקשה לקיים אותו בפועל, מייצר תסכול רב, דבר המביאה לנטישת העבודה עם התוכנית היומית.
להרחבה נוספת על בניית התוכנית היומית מומלץ לקרוא את הפוסט המפורט על ניהול זמן עם הילדים בבית ולמבוגרים את ניהול זמן למתחילים.

2 || חשוב לייצר איזון בין משימות החובה למשימות הבחירה.
פזרו את משימות החובה ואל תשימו אותן בגוש זמן אחד. ילדים כידוע מתקשים לדחות סיפוקים ואם כל משימות החובה הן בבוקר והבחירה הן אחה"צ, הם יתקשו להתמיד בבוקר לאורך זמן.
כדי להגביר את שיתוף הפעולה במשימות החובה נעטוף אותן במשימות מהנות יותר, לכן צרו שילוב בין המשימות, אחרי משימת חובה כדאי לשים כפרס משימת בחירה.
אפשר גם רק כייף – גם אם הילדים יתכננו רק את המשימות הבחירה שלהם אבל המשימות הללו יכללו יצירה, מפגש עם חברים ובישול ולא רק יום שלם של מסכים, כבר הרווחתם.

3 || התחילו לתכנן בהדרגה – כדי להרגיל את הילדים לעבודה עם תכנון יומי אפשר בימים הראשונים לתכנן רק את שעות הבוקר – צהריים ולהשאיר את המשך היום פנוי. 

4 || נסו לבנות שיגרה יומית – לא צריך להמציא לו"ז חדש כל יום, להפך, חזרה על פעולות קבועות בזמן קבוע יוצרות הרגל. הרגל זה טוב לנו, הרגל נעשה באופן אוטומטי.
בנו עם הילדים רצף בוקר קבוע (קמים, מצחצחים שיניים, אוכלים, מתלבשים, מסתרקים), ובכלל נסו לשכפל את מבנה הימים כך שיהיה בהם בסיס קבוע.

מה נותן לנו התכנון היומי?
| כל המשימות מוצגות לנו בצורה ברורה.
| יש זמן לכל משימה כך שיש פחות מו"מ לגבי ביצוע המשימות.
| סימון וי אחרי שמטלה בוצעה עובד על המוח ונותן לנו תחושה טובה.
| מעודד ומפתח מיומנויות ניהול עצמי אצל הילדות.

מסקנות ביניים
במקרה שלי עם ילדות בנות 12 ו-10 הבנות כבר מסדרות לעצמן את התוכנית היומית ומבצעות בפועל אחוז ניכר מהמשימות וכל זה עם מעט מאוד בקרה מצידי וכמעט ללא ויכוחים ו"בקשות לשינוי".

בגילאים הקטנים יותר כמובן שנדרשת מעורבות גדולה יותר מצד ההורים אולם גם שם ניתן להגיע להישגים יפים. לילדים גדולים ובני נוער העבודה עם הלוח מאוד מוצלחת. מניסיוננו האישי אני ממליצה בחום!

מילה לגבי הלוח עצמו
הלוח יכול בהחלט להיות אחד מהלוחות המודפסים שצרפתי למטה או כל לוח דומה אבל הוא גם יכול להיות טבלה מצויירת בידי הילדים, שילוב של כתיבה וציור וכמובן שהוא אינו חייב להיות מנייר. אפשר להכין לוח באפליקציות שונות ואפשר גם  להשתמש בלוח לבן או אפילו לכתוב את התכנון בטושים מחיקים על המראה או החלון בחדר.

מוזמנים לספר לי מה עובד אצלכם!

רוצים להרחיב בנושא? הכנסו למדריך המלא לתכנון יומי.

והנה הפרינטיבלים המובטחים, דפי תכנון יומי להדפסה –
<< לוחות תכנון יומי להדפסה >>
<< לוח פוקוס יומי להדפסה >>

בהצלחה!
ענבל דויטש – מאמנת אישית ומלווה אנשים עם הפרעת קשב וריכוז לאורך החיים

לכל הפוסטים בנושא: 
 אושר     אימון אישי      ניהול זמן       הפרעת קשב וריכוז  

פוסטים מומלצים לקריאה נוספת

ניהול זמן לסטודנטים – המדריך המלא

איך ללמוד נכון וטוב? איך לומדים בבית? איך מתכננים מראש? איך להצליח בלמידה מרחוק, בזום? הכל על הרגלי למידה יעילים לסטודנטים. מדריך מיוחד – אסטרטגיות וכלים לניהול זמן ולמידה מאת:

יצירת מרחב – תרגול אושר יומיומי

על יצירה וזיהוי של מרחבים שהם שלך ועבורך בתוך היום שלך – מרחבים של הנאה, הוקרה והתמלאות – זאת על ידי שימוש בכלי מעולם הפסיכולוגיה החיובית הקרוי התענגות.

סדר במחשבות – על חשיבות הסדר הפנימי

פסח הוא חג האביב וההתחדשות, הטבע מתעורר(ת) מתרדמת החורף בפריחה אדירה,יש תחושה של צמיחה ועשייה באוויר.זה הזמן שבו סוף סוף מזג האוויר מתחמם, תריסים מורמים בבית ושפע אור אביבי ורך

להנות ממה שיש

על איך גיליתי שדווקא המחסור בספלי קפה גורם לי להנות יותר מאלו שברשותי. להנות ממה שיש – שיעור על רגעים קטנים שמגבירים את האושר.

רוצה לקבל ממני עדכונים, תובנות והמון ידע?
יש לי ניוזלטר בנושא אושר, פסיכולוגיה חיובית, ניהול זמן ומיינדפולנס.

היי, אני ענבל דויטש, מאמנת אישית ומתרגלת אושר. אני מתעניינת ולומדת מה אנשים עושים ומה מחקרים אומרים על איך להיות מאושר יותר בחיים ומשתפת הכל כאן בבלוג. מוזמנים להכיר אותי יותר לעומק.

cropped-ענבל-דויטש-מאמנת-אישית-לוגו.png

רוצה להמשיך ללמוד ולתרגל איתי אושר?
נרשמים לניוזלטר ומקבלים טיפים ותובנות בנושא פסיכולוגיה חיובית, ניהול זמן, אימון ומיינדפולנס.

מתרגלת אושר פופאפ