ניהול זמן לסטודנטים – המדריך המלא

איך ללמוד נכון וטוב? איך לומדים בבית? איך מתכננים מראש? איך להצליח בלמידה מרחוק, בזום? הכל על הרגלי למידה יעילים לסטודנטים.

מדריך מיוחד - אסטרטגיות וכלים לניהול זמן ולמידה

מאת: ענבל דויטש - מאמנת אישית

להיות סטודנט. להתמודד עם העבודות, המשימות, חומרי הקריאה, התרגולים והמבחנים, כל זאת לצד העובדה שאין סדר יום קבוע, שאתם נדרשיים לחיים עצמאיים יותר ולרוב גם לשילוב עבודה בתוך כל העומס.
איך מנהלים את הלמידה והחיים יחד? איך בונים שיגרת ואווירת לימודים? הכירו אסטרטגיות וכלים שימושיים לניהול זמן לסטודנטים.

תקופת הלימודים הסטודנטיאלית מביאה עימה כמות ומגוון משימות לימודיות שטרם חוויתם, כתוצאה מכך סטודנטים רבים חשים עומס ואינם בטוחים כי יצליחו לבצע את כל המשימות שלהם. הדבר יוצר אצלם תחושת לחץ, תסכול ולפעמים גם חוסר שליטה.

הזמן שלנו הוא משאב מוגבל וכשמספר המשימות עולה חשוב שנלמד איך להתנהל איתן נכון – איך לעבוד ביעילות ובחכמה.

איך עושים את זה? על ידי ניהול עצמי: אירגון ותכנון הדרך בה אנו משתמשים בזמן שלנו.
ניהול עצמי היא פרקטיקה שתדרשו לה גם בעולם העבודה (הבוס ייתן לכם משימות ודד ליין אבל הוא לא יאמר לכם מתי וכמה תשבו על כל משימה) כך שתקופת הלימודים היא זמן מעולה להתחיל להתנסות בכך. לכן כל מה שנכתב כאן רלוונטי מאוד גם לעולם העבודה.

ניהול עצמי - איך ננהל נכון את המשימות והזמן שלנו

 1 | בניית הבסיס – שיגרה יציבה ובריאה

מתחילים בהתחלה – השיגרה היומית שלכם היא הבסיס עליו נבנה את הרגלי הלמידה. ככל שתשמרו על שיגרה יומית בריאה ומאורגנת כך יהיה לכם קל יותר לבסס עליה הרגלי למידה טובים יציבים. לכן לפני שתפנו לנהל את המשימות הלימודית, מומלץ שתשקיעו מחשבה בשאלות כמו: האם אני אוכל בריא? האם אני הולכת לישון ומתעוררת בשעות קבועות? האם אני מבצע פעילות גופנית? ועוד (ממליצה להכנס ולקרוא את הפוסט המלא על בניית שיגרה בריאה כבסיס לתהליך ניהול הזמן).

 2 | אירגון המשימות

זה הזמן לעשות סדר בכל המשימות שלכם.
שלב א' – ריכוז המשימות שלי
בשלב הראשון נרכז ונרשום את כל המשימות שלנו: שיעורים בזום, עבודה בסוציולוגיה, מאמרים בכלכלה, תרגיל בפסיכולוגיה. מומלץ להכניס גם משימות אישיות.

שלב ב' – תיעדוף
מה המשימות הכי חשובות שלנו? מה הכי דחוף לנו? נתחיל למספר את המשימות עפ"י סדר עדיפות: 1-לביצוע מיידי 2-לבצע עוד השבוע 3-לביצוע בשבוע הבא.
ליד כל משימה נרשום הערכת זמן לביצועה.

3 | תכנון – בניית לו"ז שבועי ויומי

  • סוג היומן: הקלנדר של גוגל (או כל אפליקציה דומה) הוא כלי נוח וזמין לעבודה, אבל גם יומן שבועי קנוי או לוח מודפס יתאים בהחלט (עוד פרינטבל בהמשך).
  • התכנון יעשה מראש לכל השבוע.
  • בתקופת מבחנים מומלץ לבנות בנוסף גם לו"ז חודשי כללי בו תתכננו מראש באילו ימים תלמדו לכל מבחן או עבודה ( פרינטבל לתכנון חודש מבחנים בסוף המדריך).
  • לתוכנית השבועית ניתן לצרף תוכנית יומית (פרינטבל להורדה בסוף).

ככה בונים לו"ז שבועי:

  • התחילו עם "קבועי הזמן" – אלו פעולות חשובות שנקבעו מראש: בימים רגילים תכניסו כאן זמני שיעורים ושעות עבודה. בתקופה הנוכחית תוסיפו שיעורים בזום, קבוצות למידה, וובינרים וכדומה.
  • המשיכו עם המסגרת היומית – הכניסו את המרכיבים הבסיסים שמעצבים את מסגרת היום שלכם: שעת הקימה והשינה שלכם, זמני הארוחות, פעילות ספורט. אלו העוגנים היומיים שלכם. אין לכם שעות קבועות לעוגנים? זה הזמן לקבוע אותם.
  • מכניסים משימות – כעת הכניסו ללו"ז חלונות זמן (=הזמן שתקדישו למשימה) עבור המשימות שרשמתם, על פי סדר התיעדוף שקבעתן (נתחיל במשימות בציון 1 ורק אח"כ נכניס משימות בציון 2) ובהתאם לזמן שהקצתן לביצועם.
  • הפסקות – הקפידו על הכנסת הפסקות קצרות ונעימות בין משימות שונות. הפסקה קצרה יכולה להיות קפה במרפסת, מדיטציה קצרה, זמן מסכים, שיחת טלפון נעימה או כל פעילות אחרת שממלאת אתכם. גם שטיפת כלים היא הפסקה לגיטימית. הפסקה מומלצת במיוחד היא אימון קצר כי פעילות ספורטיבית מעלה דופמין ומחזירה אתכם מפוקסים יותר להמשך הלמידה. בכל מקרה לא להישאר בהפסקה מול המחשב, מומלץ בחום לשנות תנוחה ומיקום.
  • הפסקה ארוכה – אם רצף הלמידה הוא ארוך – דאגו לצ'פר את עצמכם בהפסקה או שתיים ארוכות (חצי עד שלושת רבעי שעה) במהלך היום בהם תעסקו בפעילות מהנה: קריאת ספר, פרק בסידרה, הליכה בחוץ. נסו למקם את ההפסקה הארוכה כפרס לאחר שביצעתם משימה מורכבת או מתישה במיוחד.
  • זמן פנוי איכותי – חשוב ביותר! הגדירו מה הן השעות בהן אתם לא לומדים ואפילו מומלץ שתכננו מה תעשו בהן (זה יגדיל את הסיכוי לזמן פנוי איכותי במקום רק "להעביר את הזמן"). גם בתקופות לימודים לחוצות חשוב שתאפשרו לעצמכם זמן מנוחה והטענה. אחרי הפסקה כזו מרגישים שהאנרגיה מתחדשת.
  • דגש חשוב למתחילים – התחילו בהכנסת העוגנים וקבועי הזמן והוסיפו כל יום 1 – 2 חלונות זמן בלבד למשימות החשובות ביותר. כשתרגישו שאתם שולטים בכלי הוסיפו לאט לאט עוד חלונות זמן ללו"ז. אל תתחילו עם יום מתכונן עד רמת הדקה, יהיה קשה לעמוד בתוכנית כזו לאורך זמן. מומלץ להתחיל לאט ולבסס הרגל יציב שיחזיק לאורך זמן.

תיחזוק הלו"ז:

  • משימות עתידיות: החזיקו רשימה בה תתעדו משימות לשבועות הבאים ואליה תעתיקו את המשימות שקיבלו ציון 3. עדכנו את הרשימה ברמה יומיומית והוסיפו אליה משימות חדשות. כשתארגנו את התכנון השבועי לשבוע הבא תשתמשו ברשימה הזו.
  • שינויים בלוח השבועי: אם במהלך השבוע קיבלתם משימה מיידית חשובה – הכניסו מיד חלון זמן לביצועה בלוח התכנון של השבוע הנוכחי (לפעמים תאלצו להזיז משימה אחרת כדי לפנות לה מקום).
  • עובדים עם רשימת פוקוס יומית? מומלץ להכין אותה בערב לפני.

טיפים לסביבה תומכת לימודים

  • ביחרו בבית פינה קבועה, רצוי שקטה וארגנו בה את כל חומר הלימודים, כך שכשתשבו בה תסמנו למוח שלכם שאתם נכנסים למצב למידה.
  • עדיף לא ללמוד בשכיבה על המיטה או באזור בבית שיש בו הרבה תנועה של אנשים. אם בן הזוג / השותף לומד בבית, ניתן לחלוק מרחב למידה, זה מכניס לאווירה.
  • בתקופה הנוכחית, אם כל דרי הבית לומדים, אפשר להחליט, למשל, שדווקא פינת האוכל היא מרכז הלמידה ולייצר שם מרחב למידה שיתופי ונעים.
  • אוזניות – כדי לנטרל רעשים וגם כדי להכנס לאווירה (מאוד מומלץ לבעלי הפרעת קשב – ADHD), אפשר לשים אוזניות ולהקשיב למוזיקה מונוטונית ומרגיעה (למשל מוזיקה למדיטציה).

עד כאן כיצד לבנות תכנון שבועי ויומי להגברת הפרודוקטיביות. כעת אציג מספר שיטות והצעות שכדאי לאמץ עבור למידה יעילה יותר.
לרעיונות נוספים ממליצה לקרוא גם את פוסט ההמלצות לעובדים מהבית.

רוצה ללמוד עוד?  יש לי ניוזלטר בנושא ניהול זמן, פסיכולוגיה חיובית ומיינדפולנס

אסטרטגיות וכלים ללמידה יעילה - הרגלי למידה

פירוק לגורמים (חלקו כל משימה למשימות קטנות) –

יש לכם עבודה להכין? חלקו אותה למיקרו-משימות! משימה אחת תהיה: קריאת מאמר, סיכום מאמר, פתיחת קובץ לעבודה, הכנת שער העבודה, הכנסת כל ראשי הפרקים לקובץ וכדומה. רשמו את כל המשימות כרשימה, רצוי יחד עם קוביית סימון.

ככל שהמשימות יהיו קטנות יותר, כך תרגישו פחות מאויימים מגודל המשימה וגם תרגישו תחושת השג גדולה יותר. כאמור מומלץ להוסיף קוביית סימון. סימון וי מסב לנו תחושת הנאה. (פרינטבל לפירוק לגורמים להורדה בהמשך).

שיטת הפומודורו –

שיטה שמקורה בטיימר מטבח בצורת עגבניה שהיה נפוץ בשנות השבעים. השיטה גורסת כי זמן הלמידה האידיאלי מורכב ממחזורי למידה בני 25 דקות שאחריהם תבוא הפסקה של 5 דקות וכך הלאה. ניתן לבצע עד 4 מחזורי למידה ברצף (כשעתיים ואז לקחת הפסקה גדולה יותר).

אם תחליטו להשתמש בשיטה עליכם להכניס ללו"ז שלכם חלונות זמן של שעתיים.

הסופר דניאל פינק חקר ומצא  שזמן הלמידה הרציף המיטבי הוא דווקא 52 דקות ולאחריו 17 דקות הפסקה.

מסקנה – אין חוק אחד שמתאים לכולם. התנסו וראו מה עובד בשבילכם.

תתחילו עם הצפרדע 

לסופר מארק טויין מיוחסת האימרה "אם אתם צריכים לאכול צפרדע עשו זאת דבר ראשון על הבוקר ואם אתם צריכים לאכול שתיים – התחילו מהגדולה יותר".  מכאן החוק לגבי משימות – התחילו את היום עם המשימה המבאסת והקשה ביותר. כך תיגשו אליה כשאתם עדין רעננים ומלאי אנרגיה וגם תהנו ביתרת היום מתחושת ההקלה וההישג.

5, 4, 3, 2, 1, צאו לדרך… שיטת 5 השניות של מל רובינס 

השיטה מזניקה אותנו לפעולה.

מל אומרת כי כשעולה במוחנו רעיון או משימה המוח שלנו ממהר לדחות אותה ולמצוא תרוצים מדוע לא לעשות אותה. היא מסבירה כי ישנו חלון הזדמנויות בן 5 שניות מרגע שהמחשבה עולה בראשונה ועד שהיא נדחת על ידי המוח ואם נמהר, נספיק לנצל אותו לפני שמוחנו ישכנע אותנו לוותר.

ההשראה לשיטה היא משיגור של מעבורת.

אז כשיש משהו שאתם רוצים לעשות, סיפרו מהר 5 4 3 2 1 ובצעו את הפעולה. הסוד הוא לפעול מהר וללא מחשבה – לצאת במהירות לפעולה. נשמע טרוויאלי אבל עובד מעולה.

השיטה עוזרת לבצע פעולות שלא בא לנו לעשות, למשל – לצאת להליכה, להתיישב עכשיו מול המחשב ולהתחיל לכתוב.

לחצו כאן כדי לראות את מל רובינס מדברת על השיטה שלה בהרצאת TED.

כלים לשליטה בסלולרי:

  • ההמלצה הטובה והיעילה ביותר אך גם המאתגרת ביותר היא כמובן להוציא את הסלולרי מהחדר בזמן הלימודים או לפחות להעביר אותו למצב טיסה. בעבודה על המחשב מומלץ לנתק את הגלישה.
  • גדלו עץ  (אפליקציית Forest: Stay Focused) – האפליקציה נועלת את המסך לזמן שהקצבתם ובנתיים גדל לכם עץ על המסך. אם תישברו ותפתחו את הסלולרי לפני תום הזמן המוקצב -העץ ימות. לא חבל?
  • שימו טיימר – הכי בסיסי. שילוב קטלני – שימו טיימר ואז הוציאו את הסלולרי המחדר.
  • נעלו אפליקציות מסוימות בסלולרי – קיימות היום אפליקציות שמאפשרות להגביל את השימוש באפליקציות שונות על פי החלטתכם.

איך לומדים בזום? איך להתרכז בלמידה מרחוק?

לסטודנטים רבים קשה להתרכז בלמידה מהבית לאורך זמן, הנה מספר דברים שעוזרים בלמידה בזום: 

  • לפני השיעור – לקום לפחות שעה לפני השיעור, לאפשר לגוף להתעורר באופן טבעי (מומלץ לחכות עם הקפה חצי שעה מההתעוררות).
  • ספורט – אם תצליחו לפתוח את הבוקר שלכם בפעילות ספורטיבית תרוויחו רמת ריכוז גבוהה יותר בזכות הדופמין שישתחרר בגוף באימון.
  • לפתוח מצלמה – להשתתף בשיעורים במצלמה פתוחה (כשרואים אותנו אנחנו מרגישים יותר מחויבים).
  • להתלבש – פתחתם מצלמה ורואים אתכם? יופי, זו עוד סיבה טובה להתלבש ולהתארגן. ככה אתם משדרים למוח שלכם ששיניתם אווירה, אתם כבר לא באווירת נטפליקס אלא באווירת למידה.
  • להתמקד במרצה – לשים את הזום על Speaker view – התרכזו במרצה ואל תתפתו לעבור ולהתבונן בשאר הסטודנטים. רווח נוסף – ככה אתם לא רואים את עצמכם ולא מתעסקים במצב השיער שלכם.
  • ללא סלולרי – להרחיק את הסלולרי על כל צפצופיו מהחדר – להשתיק, לכבות או הכי טוב – להוציא מהחדר.
  • לסגור חלונות במחשב – לשים את הזום על מסך מלא ולסגור את כל שאר החלונות (ובטח שלסגור את הווטסאפ ווב).
  • לסכם – כשמסכמים מצליחים ליצור הקשבה רציפה יותר וגם הלמידה מוטמעת יותר.
  • להעסיק את הידיים – טיפ מעולם הקשב והריכוז שמתאים לכולם – אם הידיים יהיו עסוקות הן ימשכו פחות לעכבר או לסלולרי. העסיקו את עצמכם במשימה שאינה דורשת ריכוז, משימה שאתם עושים באופן אוטומטי. זוכרים בבית הספר שהייתם צובעים משבצות במחברת חשבון? על זה אני מדברת. אפשר לצבוע מנדלה, לשחק עם כדור לחיצה או גומיות, לרקום (זה חזר לאופנה).
  • אוזניות – אם יש הסחות מסביב מומלץ להשקיע באוזניות טובות, כאלו שנוח להיות איתם לאורך זמן.
  • מיקום – ללמוד בישיבה ואף פעם לא מהמיטה. לא מרגישה צורך להרחיב כאן, זה אמור להיות ברור לכם. עדיף ללמוד בפינה מסודרת ובישיבה על כיסא, פינה שמוגדרת כאזור לימודים ומתקשרת לכם ללמידה.
  • תנועה – מומלץ לקום כל כמה דקות ולהזיז קצת את הגוף.
  • נשימות – מרגישה שאתם מאבדים את זה? עיצמו עיניים ונישמו מספר נשימות עמוקות. אגב, מדיטציה נמצאה כמשפרת ריכוז אז מומלץ להתחיל לתרגל.
  • אוכל – לפני השיעור לאכול אוכל בריא וקליל. לא לאכול ארוחה כבדה שתרדים אתכם ומצד שני לא לאכול סוכרים שיקפיצו אתכם.
  • קפה/תה – תבדקו מה מתאים לכם ועוזר לכם: קפה שמעיר אתכם או תה צמחים שמרגיע אתכם. מספר מתאמנים שלי ממליצים על שתיית תה מאצ'ה שהקפאין שבו משתחרר לאט לאורך זמן ממושך (ולא בבוסט חד פעמי כמו בקפה).
  • בהפסקות – לקום מהשולחן ולשנות מצב צבירה. עדיף לעשות פעילות בתנועה (אפילו תליית כביסה). מי שמשקיע בהפסקה ועושה ספורט חוזר עם פרץ דופמין כלומר מרוכז במיוחד.

לסיום - בקרה והתייעלות

  • עבדו והתמידו! היצמדו לתוכנית שקבעתם כמיטב יכולתכם. שינוי הרגלים דורש אורך רוח והתמדה.
  • גמישות – הצד השני של המטבע. אם פתאום חוויתם פריצת דרך עם המצגת בכלכלה כדאי להמשיך בה ולדחות משימות האחרות למועד אחר.
  • צעדים קטנים – אם כל יום תשתפרו רק באחוז אחד או תשבו רק אחוז אחד יותר מהזמן – הרי שתוך חודש כבר תעשו זאת 30 אחוז מהזמן. שווה לא? לכן התחילו להתקדם בשינויים וצעדים קטנים לכיוון ניהול הזמן האידיאלי עבורכם.
  • הפיקו לקחים – שפרו את הלו"ז שלכם מיום ליום. עם הזמן תגלו איזה משימות מתאימות יותר לשעות הבוקר או איזה מטלות חייבים להפריד בהפסקה, כמה זמן לוקח לכתוב עבודה וכמה זמן אתם צריכים כדי לקרוא מאמר בן 30 עמודים.
  • תהיו נחמדים לעצמכם – עשיתם הפסקה לפרק בנטפליקס והתפתתם לשלושה? מבאס אבל קורה. אל תתעסקו בזה יותר מידי ואל תכעסו על עצמכם. אם יש לקח להפיק הפיקו אותו להבא. בכל מקרה – מחר יום חדש. התחילו שוב למחרת על פי הלו"ז.

לסיום, לא כל מה שעובד לאחד עובד לאחרים, ביחרו מהמלצות שכתבתי כאן את אלו שאתם מתחברים אליהן במיוחד ונראות מתאימות לסגנון הלמידה שלכם והתחילו איתן. המשיכו לנסות ולהוסיף לאט לאט יותר ויותר חלונות לתכנון השבועי ואמצו שיטות הלימוד המתאימות לכם.

להרחבה נוספת, אני ממליצה לקרוא גם את המדריך המלא על תכנון יומי יעיל! וגם את ניהול זמן למתחילים – מדריך
להרחבה על אימון להפרעת קשב לסטודנטים ובכלל – לחצו כאן.
המבחנים מתקרבים ואתם צריכים עזרה בתכנון הלמידה? קראו על מפגשי SOS לסטודנטים.

לימודים נעימים ובהצלחה!
ענבל דויטש מאמנת אישית | ליווי לאורך החיים לבעלי הפרעת קשב וריכוז.

כתבות נוספות בנושא ניהול זמן:
תכנון יומי – איך עושים את זה 
ניהול זמן בסיסי – המדריך המלא
איך מגבירים פרודוקטיביות?
חכמים ולא מאובחנים – על סטודנטים עם הפרעת קשב וריכוז
ארבע עובדות על הפרעת קשב וריכוז
אימון להפרעת קשב וריכוז 
הרצאת ניהול זמן לסטודנטים

דפי עזר להורדה:
דף מיקוד יומי (שימו לב הקובץ מוריד 3 דפים לבחירתכם)
דף מיקוד יומי עשיר
דף תכנון שבועי להורדה
דף פירוק לגורמים – עבור משימות למידה מורכבות
לוח לתכנון תקופת מבחנים – קובץ Word
לוח לתכנון תקופת מבחנים PDF 

| המדריך הופיע גם ב-mako במדור סטודנטים.
| המלצות רבות בפוסט מבוססות על ספרו המצויין של דניאל פינקWhen: The Scientific Secrets of Perfect Timing, על הספר המצויין לניהול זמן – לגרום לדברים לקרות מאת דיוויד אלן ועל ספרו הידוע והקלאסי של סטיבן קובישבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד.

רוצה ללמוד עוד?  יש לי ניוזלטר בנושא ניהול זמן, חשיבה חיובית  ומיינדפולנס

פוסטים מומלצים לקריאה נוספת

איך למדתי לאהוב את החורף

בהשראת הדנים ותרבות ה"הוגה" שלהם, שמתענגת על החורף, למדתי גם אני לאהוב את החורף ואפילו להנות ולהעריך את הרגעים שהוא מביא לחיי. פוסט חמים ומכרבל.

להשיג את המטרות שלי – על מודל SMART

מדוע אנחנו משיגים מטרות בתחום אחד ונכשלים בתחום אחר? יתכן והמטרות שלנו לא בנויות בחוכמה. הכירו את מודל SMART המסייע לבנות מטרה חכמה ובעלת סיכוי רב יותר להשגתה. קראו גם על התוספת של ד"ר גרנט המרחיבה ומעשירה את המודל הותיק בחשיבה חיובית ומצמיחה.

איך להיות מאושרת?

אחד מכלי האושר הראשונים שאימצתי היה כלי ה"התענגות". כלי פשוט ויומיומי שעיקרו זיהוי וציון רגעים כמיוחדים.

סדר במחשבות – על חשיבות הסדר הפנימי

פסח הוא חג האביב וההתחדשות, הטבע מתעורר(ת) מתרדמת החורף בפריחה אדירה,יש תחושה של צמיחה ועשייה באוויר.זה הזמן שבו סוף סוף מזג האוויר מתחמם, תריסים מורמים בבית ושפע אור אביבי ורך

רוצה לקבל ממני עדכונים, תובנות והמון ידע?
יש לי ניוזלטר בנושא אושר, פסיכולוגיה חיובית, ניהול זמן ומיינדפולנס.

היי, אני ענבל דויטש, מאמנת אישית ומתרגלת אושר. אני מתעניינת ולומדת מה אנשים עושים ומה מחקרים אומרים על איך להיות מאושר יותר בחיים ומשתפת הכל כאן בבלוג. מוזמנים להכיר אותי יותר לעומק.

cropped-ענבל-דויטש-מאמנת-אישית-לוגו.png

רוצה להמשיך ללמוד ולתרגל איתי אושר?
נרשמים לניוזלטר ומקבלים טיפים ותובנות בנושא פסיכולוגיה חיובית, ניהול זמן, אימון ומיינדפולנס.

מתרגלת אושר פופאפ